vi reser vidare

Idag har vi rest och rest och rest. Vår risiga gamla hyrbils-fiat har tappert kämpat sig backe upp och backe ner. Märkligt att den tagit oss ända fram faktiskt.
Vi har sovit på mysigaste hotellet någonsin, träffat fantastiska människor och ätit den godaste maten. Synd att det inte finns kamelkorv på menyn i Sverige...
 

tittar in en snabbis

Vi kollar in Pamukkale och hänger med kameler.
 

annorlunda

Ju längre sydöstligt man reser desto mer av följande får man uppleva:
 
Extremt väder. Och snabbt. Ena sekunden myspys i solen utan kläder, nästa ett litet ösregn med 72 mm på en kvart.
Hårda sängar. Varför inte lägga sig direkt på kaklet liksom?
Total brist på smakfull belysning. I varje hem jag någonsin studerat öster om Finland är standardbelysningen ett stycke lysrörsarmatur hängandes i en sladd som sagt standard.
Snyggt och behagligt? Nä, men funktionsenligt.
Galningar i trafiken. Say no more. Men jag ger dem vad de tål.
Vackra vyer, intressanta platser, spännande människomöten, annorlunda smaker och dofter och sist men inte minst: en massa djur överallt. Hundar, katter, åsnor och kameler. I'm in heaven!
Nu ska jag böka ner mig i betongsängen med en trevlig liten katt vid fotändan för i morgon blir det en lång resa inåt landet.
Den funktionella belysningen. 
 
Och världens mysigaste boende. Om jag någon gång får för mig att flytta till sydvästra Turkiet ska jag bosätta mig här.
 
 
 

kameler!

Fantastiskt annorlunda och intressant!
 

framme

Första natten i Turkiet spenderades hos en familj vi känner som bor en bit upp i bergen, galet vackert. De är så fina människor att de upplåtit sin egen säng åt oss och även sina hundar som glatt kröp ner och gosade ihop sig med oss. Kan man få det bättre?
Vi är konstant omgiven av massor av djur och underbar natur, allt känns som hemma fast helt annorlunda. 
Idag har vi passat på att vandra längs bergen och njutit av vyerna för imorgon väntas oväder med 100mm regn och åska (stackars mig som inte är vän med blixten, även om jag borde vara det då jag faktiskt överlevt att få skiten rätt i kroppen).
 

off we go

Tänkte ge mig ut i världen ett tag. Vi ska på kamelfestival uppe i bergen i Turkiet och jag hoppas vi hittar nån dator att rapportera ifrån.
 
Jag gör som vanligt och tackar alla som gör det möjligt för oss att åka!
Det är så fint att det faktiskt finns folk som vill komma och ta över vårt liv, bo i vårt hus och sköta om alla djuren. Tack också till mor och far som tar hand om butiken och vår lille dyrgrip Semlon. tack tack, hemskt mycket tack!
 
 

som väntat

Träckprovsresultaten har kommit och talar sitt tydliga språk: kameler som äter ur dynghögen får mask i magen. 
Tack och lov har vi inte med de värsta sorterna att göra denna gång men nog ska det avmaskas så det står härliga till.

nya hyss

Har man som kamel blivit hindrad från att gnaga ner träden, ladan och inredningen och allt det goda ytskiktet på fodersläpet är uppätet kan man ju sätta igång att vräka i sig av högen som blev kvar när vi fick hjälp att städa hagen för ett par veckor sen.
 
Vi tänkte att det kanske inte var nån brådska att få den bortkörd men det var det visst. Nu fick jag istället ställa mig och stängsla av den tidigt i morse.
Högen innehåller avföring, ruttet hö och lera. Fodertransporten innehåller näringsriktigt färskt hö. Logiken i det, någon?

leta bajs

Denna morgon har jag jagat bajs. Bajs är najs.
Bajs finns överallt i hagen och i ladan på morgonen men det ska vara rykande färskt och personligt
Det är nämligen dags för parasitkontroll igen, en ganska vanligt förekommande bisyssla vi kamelägare lägger vår tid och inkomster på. 
Kameler i Sverige har inga större bekymmer men de är oerhört parasitkänsliga och svåravmaskade och det är faktiskt ett ganska stort problem för oss och dem då det tydligen råder helt optimala förhållanden för den här typen av mag/tarmparasiter på denna breddgrad. Bra att veta för er som funderar på att konvertera till parasit.
 
Idag var det iallafall mycket lätt att fånga in de små dyrgriparna (bajset alltså). Det räckte med att visa sig i hagen med två grimmor och ropa -"JOOOOBBA!" så började det uträttas behov till höger och vänster. Enkelt och snabbjobbat.
 
 
Vad som sen inte är riktigt lika snabbjobbat och enkelt är att få i dem avmaskningen men det är ett framtida inlägg.

fin helg

Denna helg har ägnats åt att försöka hålla bävrarna från ladan (med varierande framgång), tränat Smirnoff vid hand tillsammans med Aska (även där med varierande framgång), ridit ut med hästkompisar (svårt att misslyckas här känner jag), ridit ut på Kalle (ensam, eftersom ridkompisarnas nippertippor till hästar vägrar lära sig att gilla kameler).
 
Smirre i farten. Han var både högt och lågt och jag fick vid ett flertal tillfällen hämta ner honom ur träden och dra upp honom ur dikena men utöver allt detta måste jag säga att han skötte sig bra...
 
Den där Kalle är alltid sitt vanliga coola jag, skönt att inte alla kameler klättrar i träd.
 
Håller förövrigt på att genomföra ett litet anti-gnagprojekt därute och får återkomma med utvärderingen senare. Kan väl säga att jag ligger i underläge just nu och det står ca 5-0 år bävrarna men jag är inte den som ger upp och går hem och lipar. Bara lite när ingen ser.
 

ibland undrar man...

Lite tankar hos en häst:
 
"-Tusan också, nu har vi fråntagits möjligheterna att gnaga ner fastigheterna och inte kan vi ringbarka några träd med munkorg på heller.
Och vi får inte ha fri tillgång till lunchresturangen och frossa hur mycket hö eller halm vi vill. Vilket skitställe det här är, vad ska vi hitta på då?
 
JO, nu vet jag! Vi kan SLÅSS lite, det blir ett bra tidsfördriv. 
*sparka, sparka iiihh, iiiihh!*"
 
 
"-Sådärja, nu har iallafall matten nåt att göra i helgen. Sårvård och pyssel, myyyysigt. Och så kanske man får gå på konvalescenspromenad och får lite extra omsorg. peeeerfekt!"

men åååå

Det har uppdagats en pakt här idag. Det är de där usliga gnagarna till hovdjur som paktar ihop sig med de lurviga tvåtåiga som i sin tur hela tiden har yrkat på sin oskuld. 
Imorse tog jag dem dock på bar gärning när de tagit över de munkorgsförsedda hästarnas uppgift och stod och malde i sig rödfärgen längs hela kortsidan på 1700-tals ladan de bor i.
Jag måste erkänna att i den stunden kände jag mig inte riktigt som den där djurvännen jag alltid utger mig för att vara och det kanske var så att jag med en pinne i högsta hugg möjligtvis jagade två förskräckta kameler nerför backen.
Eventuellt.
 
Resultatet av nattens illdåd blev att hästarna till sitt stora förtret fortfarande går med munkorg och kamelerna tyvärr inte längre har tillträde till den vandaliserade ladan.
Inte förens jag löst situationen iallafall men jag har en plan som ingen tror på så jag håller den för mig själv tills jag sett att det funkar och kan säga HAHA VAD JAG ÄR SMART OCH NI SOM ALDRIG HADE KOMMIT PÅ DET HÄR SJÄLVA OCH DISSAT MIG SER DUMMA UT NU!
 
Illdådarna är iallafall vackra i morgonsolen, det får jag ge dem.
 
 
 
 

puckon

Ojojoj, nu ligger hela ligan därute i hagen riktigt risigt till. 
Mina annars så harmlösa och söta små kamrater har under dagen förvandlats till svinaktiga ondsinta vandaler med bävergener.
Den fina nymålade ladan har blivit utsatt för ett gnagattentat utan dess like och för att bygget överhuvudtaget ska stå kvar tills imorgon har båda hästarna fått på sig munkorgar. Reaktionen var omedelbar - de deppade ihop fullständigt men jag flinade rått åt dem och väste att hämden är ljuv.
 
Tyvärr har jag inga kamelmunkorgar men jag kan lova att de hade åkt på illa kvickt om jag ägde några.
På agendan i helgen står nu Operation Rädda Ladan. Kul tidsfördriv. Verkligen. Haha.

mitt väder

Jobbigt läge när varken Semlon eller jag jag vill gå in och jobba efter lunchrundan. Det är gudomligt ute!
 
 
Imorse:
 
 

LIKA SOM BÄR

Visst finns det en viss likhet mellan dessa två herrar?
 
 
 
Kan ni se vem som är vem?

wiiiee!

aaahhhh vad härligt det är nu då!
Igårkväll var det så ljust tack vare snö och månsken att jag kunde rida i skogen utan pannlampa. Kan ni fatta!
Alla är rena och glada och matten har fått förnyad energi så där bara över en natt.
Snö och kallt ska det va!

Kalle i tv-rutan igen

Jag har ju utlovat lite TV-underhållning under 2014 och kan nu berätta att den 2/2 är det premiär för programserien SoFo i kanal 5. Där kommer Kalle att skymta till på Skånegatan med en Amishliknande shaman på ryggen.
Vi spelade in det här avsnittet i somras, samma dag som Obama var här och Stockholm var helt surrealistiskt folktomt.
 
Här kan ni kasta ett snabbt getöga (eller kamelöga om ni hellre vill) på en trailer där Kalle skymtar förbi i en halv microsekund:
http://www.kanal5play.se/#!/play/program/472772441/video/530692855|/program/472772441/video/530692855

glädje på torpet

Jag får be om ursäkt för den dåliga uppdateringen men jag har faktiskt inte haft tid för det har nämligen hänt något stort här...
 
vi har fått VINTER!!!!! Hurra, hurra, hurra!
Jag har således promenerat med Smirnoff, motionerat hästar och Kalle har blivit riden.
Dessutom har en räddande man i en traktor äntligen kunnat ta sig ut i hagen utan att sjunka ner och fastna i eländet. Där har han grävt ur leran och fyllt på med grus från min dyrbara grushög och nu har allt frusit så fint och all den underbara snön har täckt över allt fult.
 
Så lite det behövs för att vända allt till ren glädje! 
Så här ska det se ut så här års.

pärkele

Jag har gått i ridstrejk.
Varje gång jag sett till djuren och fodrat och gett dem vatten känner jag mig som en hjälte. Att överhuvudtaget sätta ut en stövel i hagen känns som en bedrift. 
Detta novemberväder måste upphöra NU. Och skippa skitsnacket om kommande snöiga, minusgradiga väderprognoser och börja leverera lite istället va, va, va?

måndagen

såg ut så här:
 
Moses beundrar Kalle
 
 
En massa visa män, Moses, nån biblisk romare (?) Drottningen av Saba, en jungfru och en kamel med tillhörande kamelskötare.
Drottningen av Saba var en duktig kamelryttare.
Den här idén snor vi rakt av. Så genialisk att man undrar varför vi inte kom på den först?
 
Fullsatt i kyrkan
 
och på Kalle.

i tidningen

Vi hittade oss själva i tidningen idag:
 
http://na.se/nyheter/orebro/1.2335226-kamel-besokte-orebro 
 
Och se här, en glad biskop!
 
https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1081346
 

hemma

Då var vi hemkomna och Kalle är återbördad till leran och mörkret.
Örebro var magiskt ty där lyste solen. För er som inte vet eller kanske glömt bort så är Solen ett himlafenomen som ger människor och kameler ljus utan pannlampa och den kan också värma en om våren. Så avancerad var inte solen idag men det var så mycket folk som trängdes runt Kalle så det blev varmt ändå.
 
Kalle var om möjligt ännu mer avkopplad än vanligt och verkar älska sitt nya lyxåk. Där ligger han och slumrar och käkar lite hö och med tanke på den långa resan idag hade vi bäddat extra mjukt och fluffigt åt honom.
Även folksamlingen och barnen på ryggen hade visst en sövande effekt för på slutet gick han och gäspade och fladdrade med läpparna på ett mycket avkopplat sätt.
Skönt nog var det ingen som anklagade mig för att ha drogat honom idag, det uppskattas ska ni veta.
Bilderna är på G!

Örebro imorgon

Imorgon är det en riktig gryningsräd som gäller.
På schemat står kamelridning och mingel i en sån avlägsen ort som Örebro.
Örebro är lite gränsfall för hur långt vi reser men finns tiden och upplägget verkar vettigt och kamelvänligt kan vi tänka oss en längre tripp lite då och då.
Kalle är nyborstad, fixad och genomgången och som vanligt föll han ihop i en liten hög när jag började borsta honom på huvudet och han lutade sitt tunga huvud mot mig så jag kunde borsta lite längre och hårdare.
Bilen är nyservad och alla grejer packade och transporten påhängd och nybäddad med ett tjockt lager torv.
Matten har varit på Spa i helgen och har just avnjutit två skålar spenatsoppa så nu är är hon stark och taggad.
 
Ses i morgon!

en sammanfattning

I sann blogganda tänkte jag lite sent om sider ge mig på nån form av årskrönika. Tror att det är obligatoriskt, (om än lite töntigt) men vad sjutton, Tönt är mitt mellannamn, så here we go:
 
Januari 2013 inleds med en studieresa till Oman där vi hängde med kameler, red kameler, studerade kameler, åt kameler osv osv.
 
Vi har en riktig vinter och Smirre lär sig följa med på ridtur vilket vi håller på med ända tills han nån gång på vårkanten får ett glädjeryck och sparkar av mig foten, typ.
 
Kalle gör succé i Bolibompastudion och pälsen ryker åt alla håll.
 
Det är inte så illa som det ser ut. Kalle visar upp sig på djurexpo i Spånga.
 
Jobben haglar in och vi är i Bålsta centrum, på karneval i Uppsala och lite privata tillställningar.
 
Mitt i sommarhettan spelar vi in en musikvideo i Hagalund
Jag är inte bara kamelmor, jag är statist också.
 
I årets värsta regnskur deltar vi i en firmafest på Gärdet och Matten fick inte blixten i sig den här gången men fy så darrig hon var.
Kalle är både tunn och tunnhårig den här tiden på året.
 
Det regnar lite till och årets värsta trafikdag sitter i vi köer i tre timmar men alla på kalaset i Gubbängen var nöjda och glada ändå.
 
Mitt i sommaren börjar jag köra in Kalle och i början av augusti åker vi på kurs och här har vi resultatet:
En mallgroda med sin kamel. Tyvärr blir Kalle dålig i magen strax därefter och all energi går åt att kurera honom resten av sommaren.
I mitten av september och många tusenlappar senare är Kalle på banan igen och Matten har helt tappat sugen på att hänga på en vagn men vi får väl se vad som händer i framtiden...
 
Första jobbet vi åkte på efter Kalles tillfrisknande var jättekul men fortfarande lite av en hemlis, håll ögonen öppna under våren så får ni se mer!
 
Helt plötsligt händer det grejer med Smirre och han börjar se sig om lite
Bra att ha en Stand-In till de lättare jobben så Kalle kan få pusta ut ibland.
 
Det blir en lång sommar och vi hinner med alla möjliga sorters jobb
 
Pojkarna går kvar på bete ända in i oktober
Då blir de för svåra att hitta i höstdimmorna och flyttar hem till sitt.
 
Vi tar en tur till Turkiet, går på turkiskt bröllop och shoppar kläder åt kamelerna.
Kläderna visar Kalle glatt upp på finfin fest på Astoria.
 
Hårbollarna får en ny trailer att åka i och t.o.m Smirre kan tänka sig att åka på lite flera jobb då.
Julmarknaderna haglar runt oss i år.
 
Och så avslutar vi som ni vet på stort partaj i Stockholm på nyår.
 
Det var ett litet hopplock av årets händelser. Vi ser fram emot ett nytt spännande kamelår 2014.
End of the Nyårskrönika.
 
 

tar tillbaka

Okejdå, jag är inte den som är den.
Tar tillfälligt tillbaka mitt gnäll om bloggplattformen jag skriver ifrån och tycker att de var riktigt duktiga på att återkoppla och lösa de tillfälliga problemen.
Lösningen var att radera några inlägg kring jul som innehöll spår av nötter. Eller var det nån felkod? Jaja, hursomhelst så funkar det nu.
Att bilderna blir för stora när jag bloggar från mobilen får ni kanske leva med ett tag till men å andra sidan är det väl verkligen dagens I-landsproblem.
 
Angående bilduppdateringen från nyårsjobbet så hade jag två bilder. Den ena ser Kalle vettskrämd ut på, vilket han inte var och på den andra är uttrycket mer som ett aggressivt lejon, vilket han inte hellar var. Han var bara samma gamla vanliga, ödmjuka Kalle.
 
Två bilder har jag iallafall lyckats tjata till mig:
Man ska ju glittra på nyår så där står jag med självlysande ögon och glimmar med min närvaro. Fint va?

tillägg

Och är det inte himla märkligt att man inte själv kan få avgöra när det är dags för radbyten? Ser så otroligt proffsigt ut när hela texten är en enda klump med ord...

morr

Alltså, nu har den här bloggplattformen verkligen börjat göra sitt. Nyåret inleddes med att framsidan är ommöblerad med menyerna längst ner på sidan och statistiken är borta. Det i kombination med att jag själv inte får bestämma storlek på bilderna när jag bloggar från mobilen gör att jag är såååå less. Jag letar nytt blogghem och återkommer.

gott nytt kamelår!

Ett mycket lyckat jobb är utfört på självaste nyårsafton. Kalle glänste som aldrig förr och välkomnade hundratals gäster som skulle besöka den spektakulära festen.
 
I Kalles kontrakt fanns inskrivet att han pga fyrverkerier endast kunde jobba till 22.45 och att om någon i hans omgivning uppträdde störande eller för närgångna fyrverkerier avlossades skulle Kalle omedelbart lämna platsen och ta ut fullt pris för sitt uppdrag.
Kalles stränga matte stod och bedömde situationen med falkblick och hade alla tentakler ute för att snabbt upptäcka överförfriskade medborgare för nära kamelen.
Allt gick dock mycket smidigt och på självaste tolvslaget rullade vi in på hemmaplan där Hussen stod med bubbel och väntade.
 
Nu har matten en gräslig huvudvärk efter gårdagens anspänning och bubbel och tänker inte under några omständigheter ge sig ut på några kameläventyr idag. Och inga hästäventyr heller för den delen.
Inga äventyr alls faktiskt för att vara exakt.
 
En god fortsättning på det nya året från mig och alla Hårbollarna till er alla!
 

RSS 2.0